Fíky jako součást zdravého jídelníčku

Dužnaté a slaďoučké plody fíkovníku najdeme ve volné přírodě nejčastěji v tropických a subtropických oblastech, kde mají za úkol osvěžovat svou lahodnou chutí zdejší obyvatele. Ani my v Česku ovšem nemusíme zoufat, jelikož i na pultech zdejších obchodů už se toto exotické ovoce dá dostat v čerstvé formě. Nejčastěji fíky najdeme v provedení fialové slupky a tmavě růžového středu. Ve skutečnosti ale existuje až 600 druhů. Oblíbenou pochoutkou byli již ve starověkém Egyptě a Číně.Nakrájený čerstvý fík
Svou slávu si zaslouží hlavně díky velké spoustě prospěšných vlastností pro naše tělo. Ženy jistě potěší informace o tom, že konzumace fíků jim může pomoci v uchování mladistvého vzhledu, za který budou vděčit obsaženým antioxidantům, které zpomalují stárnoucí procesy v našem těle a zároveň, což je ještě důležitější, působí jako prevence proti vzniku rakovinných onemocnění, jelikož dle vědeckých výzkumů zpomalují bujení těchto škodlivých buněk. Zbavit se s jejich pomocí můžete i nejrůznějších pleťových problémů. Od věci není ani výskoky obsah vlákniny, který pro změnu ocení náš zažívací systém a střeva, takže působí také jako zcela přírodní projímadlo čímž docílíme pročištění organismu. Málo známou vlastností je úleva od zubních bolestí.Sušené fíky
Čerstvé fíky ovšem nejsou celoroční záležitostí. V obchodech nalezneme ale fíky sušené, které bývají velice často součástí nejrůznějších energetických tyčinek, protože dokáží náš organismus pořádně nakopnout. Navíc se budete moci také radovat ze skvělé funkce imunitního systému, díky čemuž nebudete trpět na neustálé nachlazení a kašel. Je tedy dobře, že jsou součástí vánočních stolů ve velké spoustě rodin, protože právě v tomto období se nám tato jejich vlastnost hodí nejvíce.
S konzumací si nemusíte nijak zvlášť lámat hlavu. Přidávat se totiž dají do salátů, výborné jsou v kombinaci se sýry anebo ve formě domácího fíkového vína a likéru.